Tijdens een tussen de werkgever en werknemer overeengekomen proeftijd kunnen beide partijen de arbeidsovereenkomst zonder inachtneming van de normale ontslagregels per direct beëindigen.
Een proeftijdbeding moet aan een aantal vereisten voldoen om geldig te zijn. De proeftijd dient:
Daarnaast kan een geldige proeftijd alleen worden overeengekomen in de eerste arbeidsovereenkomst tussen een werknemer en dezelfde of een opvolgende werkgever. Dit is alleen anders als de opvolgende overeenkomst duidelijk andere vaardigheden of verantwoordelijkheden eist van de werknemer.
Hoe lang een proeftijd mag duren, hangt af van de lengte van de arbeidsovereenkomst.
Zijn de werkgever en de werknemer een geldige proeftijd overeengekomen, dan kunnen beide partijen de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang opzeggen. Er hoeft dus geen opzegtermijn in acht worden genomen, tenzij partijen anders hebben afgesproken. Hoewel een proeftijdbeding partijen een grote vrijheid geeft de arbeidsovereenkomst gedurende deze periode te beëindigen, is deze niet ongelimiteerd. Er mag, ook tijdens de proeftijd, niet worden opgezegd in strijd met een discriminatieverbod. Daarnaast kan de arbeidsovereenkomst niet rechtsgeldig worden beëindigd vanwege bepaalde opzegverboden, de ‘wegens’-opzegverboden. Samengevat zijn dit het verbod tot opzegging wegens vakbondslidmaatschap, het bijwonen van politieke vergaderingen, het opnemen van zorgverlof, overgang van onderneming, en weigering van zondagsarbeid.
Ontslaat de werkgever de werknemer tijdens de veronderstelde proeftijd, maar blijkt de proeftijd niet rechtsgeldig te zijn overeengekomen, dan kan de werknemer in rechte verzoeken de beëindiging van de arbeidsovereenkomst te vernietigen. In plaats hiervan kan hij zich bij het ontslag neerleggen en om een billijke vergoeding en een vergoeding voor de onregelmatige opzegging vragen. De werknemer heeft deze zelfde mogelijkheden als het proeftijdontslag in strijd met een discriminatieverbod of een ‘wegens’-opzegverbod is gegeven.
Meer weten over het proeftijdbeding in de arbeidsovereenkomst? WAL Legal helpt u graag verder. Neem gerust contact met ons op.